אירועי פרויקט נשים שלום ובטחון

הפגנת סולידריות במחסום קלנדיה – יום האשה הבינ”ל

7 במרץ 2015

לסיכום ההפגנה (קובץ PDF): הפגנת סולידריות במחסום קלנדיה 7 במרץ 2015

משני עברי חומת ההפרדה

כתבה: עדנה זרצקי טולידאנו

את ההצעה לקיים הפגנת סולידריות של נשים לרגלי חומת ההפרדה העליתי בכנס “כנען”, שהתקיים בברלין בדצמבר 2014, יחד עם שבע משתתפות נוספות, מהן חברותי לטריאלוג (קבוצת נשים פלסטיניות, ישראליות גרמניות שהקמנו בשנת  1998 ואשר פעלה יחד ומקיימת קשר מאז) ומהן פעילות בארגונים שונים: רותי הילר, עדינה אבירם, ראוויה לוסיה ופידא טבעוני אבו דבאי; אורלי נתן ושרי אהרוני מאשה לאשה; חן פטר מהטלוויזיה החברתית. 

בחודש ינואר 2015 נפגשנו בחיפה והחלטנו לצאת בקול קורא לנשים מהכנס ולארגונים פמיניסטיים בארץ להצטרף ליזמה לקיים הפגנה ב- 7 במרץ 2015:

הפגנת נשים יהודיות ופלסטיניות לרגלי חומת ההפרדה בקריאה לסולידריות של נשים ולמאבק משותף של נשים למען שוויון זכויות לנשים בכל תחומי החיים.

הפגנת נשים למען הזכות של כל אישה – ללא הבדל גיל, דת, גזע, או לאום – לחיות בביטחון ובכבוד ולמצות את הכוחות והיכולות הטמונים בה, ללא חסמים, ללא אפליה, ללא דיכוי מדיני, חברתי, או כלכלי.

הפגנת נשים המחויבות לשותפות של נשים במאבק בחסמים אלה, בקריאה לשים קץ לאפליה, לדיכוי, לכיבוש.

לאור המטרות שעליהן הכרזנו בקול קורא, התחייבה פעולה הנעשית:

א.      מתוך הקשבה לנשים ולארגוני הנשים ברשות הפלסטינית,  לפני תחילת הפעולה ולאורך כל שלבי התכנון והביצוע. הדבר חיוני לא רק עקב העיקרון המובן מאליו שתהיה להן שייכות ושליטה על התהליכים וההחלטות, אלא גם מפני שהן חשופות לסכנות עקב הימצאותן תחת כיבוש וכן עקב התנגדות מבית לפעולה שעלולה להיתפס כסוג של נורמליזציה.

ב.      בשיתוף פעולה מלא, תוך שמירה על ייצוג, השפעה ובעלות בכל השלבים, של נשים יהודיות ופלסטיניות מישראל וארגוניהן. להימנע עד כמה שאפשר ממצב של פעולות שנועדו להיות משותפות כאשר בסופו של דבר הפעולות אינן משותפות ומוסכמות.  

ג.       בעבודה משותפת של כל הארגונים, תוך הקשבה לצרכים ולהצעות של כל הארגונים ובירור מתוך דיאלוג קשוב ומכבד, בכל שלבי התכנון והביצוע, כולל הסיקור התקשורתי.  

במקביל לפנייה הראשונית למשתתפות הכנס ועל מנת להבטיח בניית תהליך המתחשב בעקרונות אלה פניתי למזכ”לית תנד”י , פתחיה סגיר ולמזכירות הארצית של התנועה, אשר החליטה על השתתפות בהפגנה כאירוע המרכזי של התנועה ביום האישה הבינלאומי.

לתנד”י  קשרים ופעולה משותפת עם . الاتحادالعام للمرأة الفلسطينية  (האיחוד הכללי של האישה הפלסטינית).

הארגון השני אליו פנינו  אורלי נתן ואני היה “אשה לאשה”, הקולקטיב (הגוף המקבל את ההחלטות בארגון) קיבל על עצמו להיות הבית הארגוני של  ההפגנה ולהשתתף בה. השתתפות פעילה של שני ארגונים אלה – ארגונים המגדירים עצמם כארגונים פמיניסטיים של נשים יהודיות וערביות, אבל למעשה, באחד קיים רוב של נשים ערביות פלסטיניות ומיעוט נשים יהודיות ובאחר התמונה הפוכה – נראתה צעד ראשוני חשוב לבניית שותפות מאוזנת מספרית וחלוקת תפקידים ואחריות.

בסופו של התהליך השתתפו 12 ארגונים פמיניסטיים בהפגנה:  תנד”י ; אשה לאשה; אל-טופולה; נשים נגד אלימות; מחסום ווטש; תראבוט: מהפך تغيير; מורשתנו; נשים בשחור; פרופיל חדש; 40 אמהות; קואליציית נשים לשלום. 

הישיבות התנהלו בהקשבה וברוח עניינית וטובה. הוסכם שלא יינשאו דגלים, גם לא דגלי מפלגות, ושיינתן מקום לסמלים ולמידע של הארגונים המשתתפים, אותם הם ירצו לשאת, או לחלק. דיברנו על השותפות המורכבת ועל הרגישות המתבקשת. הסכמנו על רוח הסיסמאות.

ההפגנה הייתה מרגשת. מעודדת ומכאיבה כאחת. כחמש מאות נשים, יהודיות וערביות, הגיעו מהצד המערבי של קלנדיה, כאלף וחמש מאות מהצד הפלסטיני. דברים נרגשים נישאו על ידי הדוברות, סירוב למציאות של דיכוי לאומי ומגדרי ותביעה למימוש חרות וזכויות. לא ניתן לנו להתקרב לנשים מעבר למחסום. את נגינת הסונטה לכינור מאת באך, שניגן עזרא, קטעו רעמי מטחי הגז ורימוני ההלם שנורו לעבר הנשים הפלסטיניות. 18 מהן נפגעו, אחדות נזקקו לטיפול רפואי, כאילו שהיה צורך להמחיש מהו כיבוש ומדוע חיוני להיאבק בו. קולות התופים של קבוצת המתופפות המשיכו להדהד

גם עתה, ימים לאחר ההפגנה, בזיכרון עדיין מהדהדים מטחי הירי של הגז ורימוני ההלם, כך גם גילויי הגזענות, השנאה והחקיקה הגזענית. הם  אינם מאפשרים לנו להפסיק. יהיה עלינו לחשוב יחד ולתכנן המשך פעילות משותפת . הפורום  שפעל יחד ב’קואליציית  ה-8 במרץ’ , נראה מסגרת אפשרית, מסגרת יהודית – פלסטינית. אנחנו מזמינות  להמשיך יחד.

העבודה על ארגון ההפגנה וההפקה היתה רבה וארוכה. העומס היה רב גם עקב בחירתנו בניהול פמיניסטי, כאשר כל צעד וכל טקסט הועבר לבחינה, הערות ושינויים לכל השותפות בתהליך. הייתה תחושה של שותפות. נשים רבות מהארגונים השונים הצטרפו לנושאות בנטל:

אלן אברהם, נביהה מורקוס, ערין עווידה, נאווה אייזן, מאיה דוורסקי, נטע גולן, יוכבד גונן, נאילה עוואד, בלהה גולן, רלה מזלי, סאוסן תומא, גליה אביאני, איבון דויטש, ראידה מחאמיד, ששטין, גבריאלה קליין, כפאח אבו עיישה, רויטל קישינבסקי, שהירה שלבי, מעין דק, דליה זקס, דוד גוטסמן מהוצאת “פרדס”, עזרא, חניתה הנדלסמן, נבילה אספניולי, ח”כ דב חנין, ח”כ עאידה תומא סלימאן, רובי דמלין מ”פורום משפחות שכולות”.

 

דף האירוע של ההפגנה בפייסבוק:   https://www.facebook.com/events/419632114876819/1

הכתבות על אירועים פוליטיים לרגל יופ האשה הבינלאומי:שהתפרסמו בטלוויזיה החברתית בעריכת של חן פטר:

 08/03/2015 , Breaking the wall   http://tv.social.org.il/updates/35846

English subtitles on ISTV website: http://tv.social.org.il/en/in-their-way and on youtube:https://www.youtube.com/watch?v=VW3nWc-odhU

With Hebrew subtitles on ISTV website: http://tv.social.org.il/politics/2015/04/01/in-their-way and on

youtube:https://www.youtube.com/watch?v=sxK2q11TUpE

חיפה ,  24 במרץ